Religie & cultuur in de Lage Landen IKON logo publieke omroep
Lux Het Vermoeden
De Vermoeden Viering
Lux Magazine
Het Vermoeden
Sylvain De Bleeckere
    TV Ned 2 - Zondag 26 april 2009 OM 11.00 uur
    herhaling: TV Ned 2 - Zaterdag 24 april 2010 OM 11.55 uur
  Triniteitsikoon2.jpg
 

De Belgische filosoof Sylvain De Bleeckere (1950) groeit op in een eenvoudig rooms-katholiek gezin. Aandacht voor cultuur was niet vanzelfsprekend. Een vooruitstrevende meneer pastoor laat hem kennismaken met de fascinerende wereld van de film: ‘je blikveld is beperkt en film biedt een bredere kijk op de wereld. In de bioscoop zie je het leven, schouw je het leven. Dat ligt dicht bij levensbeschouwing.’ De Bleeckere kan zich helemaal vinden in de stelling van regisseur Jean-Luc Godard dat film van alle kunsten het meest religieus is.

Een fragment uit een roman van Dostojewski weerspiegelt voor De Bleeckere zijn filosofie van het leven. Daarin gaat het hem om de metafysische waarde van het leven, om het bewustzijn van het simpele feit dat je leeft. De mens heeft moeite om stil te staan bij wat hem het dichtste na staat: ‘landen op de maan is gemakkelijker dan landen op de planeet van het eigen bestaan.’
Een noodlottig ongeval waarbij zijn vrouw om het leven komt heeft hem nog meer bewust gemaakt van het feit dat alleen het leven heilig is.

HEILIGE TEKST   heilige tekst printen

“Kijkt u toch eens aandachtiger. Wij weten immers niet eens, waar het levende tegenwoordig leeft, wat het eigenlijk is, hoe het eigenlijk heet. Men late ons slechts alleen, men ontneme ons onze boeken en wij zijn dadelijk het spoor bijster, we raken in de war, we weten niet meer, wat we moeten aangrijpen, waaraan wij ons moeten vastklampen, wat we moeten liefhebben, wat we moeten minachten! Het valt ons zelfs zwaar om mens te zijn, een mens met een echt, eigen lichaam en met wezenlijk bloed, we schamen ons er zelfs voor; we beschouwen het als een schande, we snakken ernaar om een algemeen menselijk type te vormen, dat echter nog nooit op de wereld bestaan heeft. We zijn doodgeborenen, we worden immers sedert lange tijd niet meer door levende vaders verwekt en dit bevalt ons hoe langer hoe beter. We krijgen er de smaak van beet. Spoedig zullen we verzinnen, dat we uit de een of andere idee zijn geboren.”

F.M. Dostojewski, Herinneringen uit het ondergrondse (Amstel-Klassiek) L.J.Veen, Wageningen, 1965,
p. 216.


REACTIES

Er zijn 10 reactie(s)
Pagina: 1 2 

Naam: Gerben
Levenswijsheid (2)
Ik sluit me graag aan bij vorige reacties. Ik vond dit een zeer boeiende uitzending. Sylvain de Bleeckere blinkt uit in fascinerende levenswijsheid, gevormd door veel levenservaring. Een groots man.
Naam: Annie Paus
Herhaling 2 mei
Zeer onder de indruk was ik van de
filosoof Sylvain De Bleeckere
en natuurlijk Annemiek, die het compleet maakt!
Ik ken het boek Arme mensen van Dostojewski.
En nu deze tekst van Dostojewski "Kijkt U toch eens aandachtiger".
Wat zou het mooi zijn als de mens over het woord
aandacht meer zou nadenken.
In het laatste stukje over de film "Het offer"
kon ik mijn tranen niet bedwingen.
Dank U wel Sylvain De Bleeckere,
en IKON bedankt.
Blij ben ik met herhalingen.
Annie Paus

Naam: Marlies Loeff
Reactie
aan de buis gekluisterd
Naam: Marijke Bezemer
levenswijsheid
Wat een boeiende uitzending. Een boodschap die ik niet snel zal vergeten welke Silvain ons mee gaf. Hij maakt een diep respect in mij los .Een steuntje in de rug gekregen om de nieuwe dagmet open ogen te begroeten. BEDANKT.
Naam: theo smit
Reactie
vanuit wat ik hoorde vanmorgen zou ik graag de tekst van het gesprek willen nalezen, mede vanwege vragen voor mezelf over zingeving van het leven, vooral voor ouderenU kunt hier reageren. Uw reactie verschijnt direct online.
Naam
E-mail
Uw emailadres wordt NIET gepubliceerd
Titel  
Reactie  
Verificatie code
 
  Type bovenstaande verificatie code

(Code is NIET hoofdlettergevoelig)

 

  Sylvain De Bleeckere

Bekijk Uitzending   Reageer


Naam Gast   Vorige
  gast
Naam Gast   Volgende
  gast

LINKS


 


 
  ---