Religie & cultuur in de Lage Landen IKON logo publieke omroep
Lux Het Vermoeden
De Vermoeden Viering
Lux Magazine
Het Vermoeden
Ciano Aydin
    TV Ned 2 - Zondag 23 januari 2011 OM 11.00 uur
    herhaling: TV Ned 2 - Zaterdag 7 juli 2012 OM 11.00 uur
  Friedrich_Nietzsche.jpg
 

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


Ciano Aydin
(1972) is universitair docent filosofie aan de Technische Universiteit Twente en onlangs benoemd tot bijzonder hoogleraar vanwege de Stichting Thomas More aan de Technische Universiteit Delft. Zijn leeropdracht luidt: wijsbegeerte en technische wetenschappen – in relatie tot christelijke levensbeschouwing. Aydin is van Aramese afkomst en lid van de Syrisch-Orthodoxe Kerk, de eerste christelijke kerk gesticht in Antiochië door de apostel Petrus voordat hij naar Rome ging.
Als klein jongetje kwam Ciano Aydin met zijn familie als vluchteling naar Nederland omdat het leven voor Syrisch-Orthodoxe christenen in Turkije onmogelijk werd. Van huis uit werd hij gestimuleerd om zijn talenten te benutten en wat van zijn leven te maken. Hij studeerde scheikunde en technische bedrijfskunde, maar stapte over naar pedagogiek en filosofie. Beide studies rondde hij cum laude af om vervolgens te promoveren in de filosofie. Met een beurs van de Thomas More Stichting studeerde hij nog een aanvullend jaar filosofie.
Religie heeft voor hem ook in de wetenschap een plek: ‘Religie is voor mij ook een soort gereedschapskist, een tekensysteem dat je kunt gebruiken om bepaalde ervaringen te duiden.’
Zijn dierbare tekst is een fragment uit ‘Aldus sprak Zarathustra’ van Friedrich Nietzsche waarin het gaat over het verlangen van de mens maar ook de opdracht aan de mens om boven zichzelf uit te stijgen. Voor Aydin is God in dat streven onmisbaar: ‘God is een uitdrukking van het besef dat je er niet alleen voor staat, het besef dat je niet jezelf kunt dragen.’

HEILIGE TEKST   heilige tekst printen

Het is tijd dat de mens zich zijn doel stelt. Het is tijd dat de mens de kiem plant van zijn hoogste hoop.
Nog is zijn grond daar rijk genoeg voor. Maar eens zal deze grond arm en slap zijn, en geen hoge boom zal nog uit de bodem kunnen opschieten.
Wee, de tijd komt dat de mens de pijl van zijn verlangen niet meer boven de mens uit schiet en dat de pees van zijn boog het snorren verleerd zal hebben!
Ik zeg jullie: men moet nog chaos in zich hebben om een dansende ster te kunnen baren. Ik zeg jullie: er schuilt nog chaos in jullie.

Friedrich Nietzsche, uit: Aldus sprak Zarathustra, Voorwoord


REACTIES

Er zijn 14 reactie(s)
Pagina: 1 2 3 

Naam: Daniël
Mooie uitzending
Dankjewel Aydin. Je hebt me aan het denken gezet. Ik bewonder alles aan je.
Ik studeer zelf in Amsterdam en zit toevallig ook bij een Arameeër in de klas.
Naam: De Roeck Hilaire België
Gesprek met Ciano Aydin
Hallo mevrouw Schrijvers, zeer inspirerend interview ! Ik ben 71 jaar en heb meer dan 30 jaar in het onderwijs gestaan als leraar natuur- en godsdienstwetenschappen. Ik zoek nog steeds naar een wederzijdse bevruchting tussen filosofie, religie en wetenschap. Wanneer komt er een einde aan het HOKJES-DENKEN ?! Doe zo verder en het ga je goed ! Groetjes, Hilaire uit Lokeren ( tussen Gent en Antwerpen ).
Naam: H.Bult
geraakt
Als fiosofie verwondering vraagt, vragen stel liever dan vaste antwoorden, dan was dit een voortreffelijke uitzending. Goed ook omdat het gesprek vragen oproept die gespreksstof met anderen oplevert.
Religie: het gevoel dat je net alleen staat, gedragen wordt - ook door familie en vrienden. Je identiteit wordt pas heel belangrijk als je uitgedaagd wordt, als je er op afgerekend wordt in een omgeving die de jouwe niet is.
"Word die je wezen moet" komt tot zijn recht in een gemeenschap. Je kunt de dingen niet aleen. Prachtig!
Veel waardering voor Annemiek voor het stellen van de "juiste" vragen en het terugkomen op die vraag als die niet beantwoord werd.Naam: Martin
Ciano Aydin
Dit was werkelijk waar een zeer interessante uitzending. Vooral veel lof aan de heer Ciano Aydin over zijn denkwijze over het geloof en hoe hij dit overbrengt. Wat ik uit de geschiedenisboeken over de Arameeërs weet is dat het een volk was met zeer intelligente geleerden die met hun Aramese taal en cultuur veel hebben bijgedragen aan de wereldbeschaving. Dat de heer Aydin ook toevallig van Aramese afkomst is vind ik zeer bijzonder.
Naam: F. de Goede
Geachte heer Aydin ,
de afhankelijkheid van b.v. de computer ziet u niet als een probleem .
Maar is het niet zo dat de vrijheid af neemt , als de afhankelijkheid toeneemt ?
Die toenemende afhankelijkheid van techniek is , lijkt me , zonneklaar (te denken valt aan b.v. nano ,gen , medische technologie , etc.)
Als u stelt dat het artificieële ook natuurlijk is , kunnen we dan nog ergens een grens trekken ?
Of is dan het hek van de dam , en zal de mens zich op den duur steeds meer afhankelijk weten van allerhande onmisbare infusen ?
Is er dan nog zoiets als vrijheid ?

Met vriendelijke groet .U kunt hier reageren. Uw reactie verschijnt direct online.
Naam
E-mail
Uw emailadres wordt NIET gepubliceerd
Titel  
Reactie  
Verificatie code
 
  Type bovenstaande verificatie code

(Code is NIET hoofdlettergevoelig)

 

  Ciano Aydin

  Reageer


Naam Gast   Vorige
  gast
Naam Gast   Volgende
  gast

LINKS

Voor meer informatie over Ciano Aydin, klik hier!


 


 
  ---